[...] curry (uwielbiam kuchnię indyjską z lekkimi modyfikacjami tłustości). Owoce codziennie, zwykle jabłko lub banan czasami suszona żurawina, do ryżu zdarzy się ananas. Gotowane warzywa to już nie to samo, co surówki; nie mają wielu właściwości po obróbce cieplnej,choć część zachowują. Suszona żurawina może być, o ile jest bez cukru i oleju, ale [...]
[...] naczyń krwionośnych w skórze; # mykotoksyny (np. ochratoksyny, trichoteceny, aflatoksyny), czyli jady grzybów, obecne w produktach spleśniałych (źle przechowywane warzywa i owoce). Trądzik różowaty Trądzik różowaty to zespół chorobowy pojawiający się u osób dojrzałych płciowo i [...]
[...] gł. z tłuszczów i białek. Są w nich "zanurzone" barwniki potrzebne do fotosyntezy - przede wszystkim zielony chlorofil. Najlepszym źródłem tylakoidów są zielone warzywa liściaste. Szwedzi zaczęli testować wpływ tylakoidów na apetyt zeszłego lata. Na początku sami jedli wyizolowane z komórek liści tylakoidy i zaobserwowali, że [...]
[...] egzogenne). Do tego posiada masę innych witamin i minerałów. Poza tym Aosa (rodzaj sałaty morskiej) zawiera ok. 80% RDI magnezu w 10g. Dużo magnezu zawierają również warzywa strączkowe, szczególnie (wartości w 100g): Vigna Aconitifolia (95% RDI), Wspięga Chińska Yardlong (85% RDI), Wspięga Chińska Catjang (83% RDI), Wspięga Pospolita (71% [...]
[...] gruszek czy winogron stanowi źródło ok. 300 mg polifenoli ogółem, a przeciętna porcja owoców jagodowych i ciemno zabarwionych owoców pestkowych ok. 200-400 mg. Również warzywa są źródłem naturalnych przeciwutleniaczy w tym głównie cebula, brokuły, czy szpinak. Czarna i zielona herbata dostarczają ok. 150-250 mg polifenoli/200 ml, kawa [...]
[...] 10. Spożywanie produktów nieprzetworzonych zawierających naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Świeże i nieprzetworzone warzywa i owoce są najlepszym i niezastąpionym przez żadne preparaty źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika jak również mniej poznanych związków takich jak: [...]
[...] Rano twaróg ze śliwami, jogurtem, orzechami macademia, drugi i czwarty posiłek to znów odżywka białkowa + „leczo” z wczoraj, obiad(potreningowo) to kasza gryczana, warzywa i kurczak. Wieczorem dobiłem dietę ratatouille (z przewagą papryki.... takie właściwie leczo bez mięsa) + pierś kurczaka z grilla. Dietę dobiłem orzechami i śliwkami [...]
[...] kwasów tłuszczowych, bo maja one swoje i pozytywne wlasciwosci (np mirystynowy może regulować dostępność biologiczną WNNKT). Staraj się urozmaicać diete, chocby róznymi warzywami - jesli codziennie jesz brokuła to ja się pytam - po co? W jednym posilku daj pomidory, drugim brokuły, w innym szpinak swiezy, w potreningowym mozesz uwzględnić [...]
[...] zawarte w posiłku ułatwią ich wchłanianie. Preparaty zawierające żelazo znacznie łatwiej będą przyswajane, kiedy weźmiemy je po posiłku, w którego skład wchodziło mięso i warzywa lub owoce zawierające dużą ilość witaminy C. Dla odmiany istnieją tez pewne zależności antagonistyczne wpływające negatywnie na wchłanianie pewnych związków [...]
:) Wiem, że nikt mi nie każe pić mleka:) Tak samo jak nikt Wam nie każe pić mleko, to jest Wasz wybór. Zresztą jak można spożywać coś, co nie jest trawione, przecież enzym trawiący mleko zanikł u nas już dawno. A teraz odnośnie mięsa. Białko z ktorego się składa mięso zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb, zbudowane jest z żywych, organicznych atomów [...]
[...] zrobić, by ten ważny dla nas, okres budowania formy, przebiegał jak najbardziej płynnie, bez zakłóceń. Po pierwsze, musimy zadbać o odpowiedni styl życia. Po drugie, jedzmy warzywa i owoce bo to one są podstawą naszego zdrowia w okresie jesienno-zimowym. Po trzecie, pomyślmy co jeszcze możemy dla siebie zrobić, by nie dać się zaskoczyć wirusom [...]
efektywnie spalać tłuszcz. Więc kiedy trenują, są na diecie niskowęglowodanowej. W wieczór poprzedzający zawody mogą dostarczyć sobie cukru i odbudować zapasy glikogenu, jeśli chcą. Nie staną się przecież oporni na insulinę w jeden dzień. Udowodniono, że po zjedzeniu wysokowęglowodanowego posiłku, zwiększają się zapasy glikogenu, a to jest [...]
[...] głowy osłabienie mięśni zaburzenia widzenia Źródła witaminy D Witamina E powstaje tylko w roślinach. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek, orzechy, awokado oraz oleje roślinne. Należy pamiętać o tym, że oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej [...]
[...] 10. Spożywanie produktów nieprzetworzonych zawierających naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Świeże i nieprzetworzone warzywa i owoce są najlepszym i niezastąpionym przez żadne preparaty źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika jak również mniej poznanych związków takich jak: [...]
[...] kwasów organicznych, soli mineralnych i błonnika. Sok z kiszonych poleca się przy robaczycy jelitowej u dzieci, a u dorosłych przy nadkwasocie. Sok wyciśnięty ze świeżego warzywa leczy lekkie oparzenia i wybiela skórę. ORZECH WŁOSKI - DODAJE SIŁ Jego ojczyzną jest Persja, a do Polski przywędrował z królową Boną. Jądro orzecha bogate jest w [...]
[...] "czołgające się", które wchłaniają się z przewodu pokarmowego najwolniej i bardzo wolno zwiększają stężenie glukozy we krwi. Są to węglowodany zawarte np. w warzywach, produktach z mąki razowej czy w grubych kaszach. Produkty te charakteryzują się znaczną zawartością błonnika, który w istotny sposób zwalnia proces trawienia i [...]
[...] wskazuje, że jesteśmy owocożercami, potomkami owocożernych naczelnych. Dowody naukowe pokazują dobitnie, ze nasza naturalna dieta opiera się o świeże owoce i zielone warzywa liściaste.Taka dieta jest optymalna dla człowieka, ponieważ dostarcza organizmowi wszystkich składników odżywczych, których potrzebujemy, aby osiągnąć maksimum [...]
[...] płacić wszystkim emerytur. Nie powiedziałem, ze nie wolno jeść żadnych węglowodanów, powiedziałem, że te z błonnikiem są dobre. Warzywa są świetne, chcę, żebyście jedli warzywa. W praktyce pozyskacie węglowodany, choć nie ma takiej potrzeby. Dieta tradycyjnych Eskimosów przez większość roku w ogóle nie zawiera warzyw, ale oni zjadają swoje [...]
[...] ponadto istotną rolę w procesie widzenia, a także reguluje procesy tworzenia nowych komórek. Najbogatszym źródłem retinolu są: wątroba, masło, sery, jaja, a karotenoidów warzywa, szczególnie marchew, dynia, papryka, szpinak, sałata oraz owoce, głównie morele i brzoskwinie. Karotenoidy są przekształcane w organizmie w beta-karoten w [...]